Cohen Quadrangle, Exeter College, Oxford

by Alison Brooks Architects

Client Exeter College, Oxford

Award RIBA South Award 2022 and RIBA South Building of the Year Award 2022 (sponsored by Taylor Maxwell)

© Nick Hufton

Cohen Quadrangle is an S-shaped building that succeeds in accommodating a very complex brief on a constrained site in a conservation context, and it does so with ambition and vigour.

The clear organisational diagram is designed around a rich spatial sequence at ground floor. This is apparent immediately upon arrival in the porter’s lodge, with a picture window to an outdoor courtyard and amphitheatre, and a view through a glazed CLT arcade that is hard to resist. This is the start of an east-to-west journey through the relatively linear site, and leads to the ‘Learning Commons’ at its heart, a multi-level multi-purpose ‘critical space’ that also connects both courtyards on either side of it. Another theatrical arcade – this time in concrete – leads to an event room, with its dramatic ‘scoopy’ roof that channels a band of south light onto what is the north wall of the site. The lower ground floor includes a triple-height café facing back onto the amphitheatre, and a high-specification archive and archive study room.

Stacked above this dense architectural promenade are three to four storeys of accommodation for living and learning, incorporating views both into the two courtyards and over the slightly lower surrounding townscape.

Externally, the building volume is expressed predominantly as a series of extended mansard roofs (not unlike the Parisian model of steep multi-storey metal roofs). Materially, these roofs and walls are defined by a two-tone chequerboard pattern of stainless steel rainscreen shingles. As a whole, the project is a bold and lively addition to the existing building typologies of Oxford colleges.

Internal area 5,040.00 m²

Contractor Mace

Structural Engineers Civic

Environmental / M&E Engineers Max Fordham

Conservation Architect Richard Griffiths Architects

Asset Heritage Consulting Heritage Consultant

Landscape Architects Dan Pearson Studio

Quantity Surveyor / Cost Consultant Capita

Planning Adviser Turnberry

Lighting Design Arup Lighting

Audio Visual Consultant Snelling

Fire Engineering Consultant Buro Happold

Wayfinding Felix de Pass & Michael Montgomery

Arboriculturist Sylva Consultancy

Contractor Mace

© Nick Hufton
© Nick Hufton
© Nick Hufton
© Nick Hufton
© Alison Brooks Architects
© Alison Brooks Architects
© Alison Brooks Architects
© Alison Brooks Architects
© Alison Brooks Architects
keyboard_arrow_up To top