IMPORTANT Some services are currently unavailable due to planned website maintenance | Read the RIBA's latest COVID-19 advice and information | Website terms of use and cookie statement

Hove House

by Turner Works

Client Baobab

Awards RIBA South East Award 2021

© Jim Stephenson

This new house is a series of simple brick forms, largely single storey, with mono pitch wildflower covered roofs, wrapped around a beautifully landscaped courtyard space.

The courtyard can be accessed directly from all living spaces along with the master bedroom. Guest and children’s bedrooms are situated in a quieter area of the lower ground floor - each room with access to the lower garden.

A short flight of cast concrete steps leads you from entrance level to courtyard level. As you rise, the stunning courtyard view reveals itself and invites you into the heart of the house.

The spaces flow well together, the scale appropriate to a domestic setting, and the use of the exposed white-painted steel trusses throughout the interior and muddy, grey brick wrapping the elevations provides an overall unity to the scheme.

The changes in level throughout the building as you radiate further from the central courtyard are cleverly placed to bed the structure into the naturally sloping site.

An established wildflower roof attenuates rain-water run-off, improves summer cooling, and enhances site biodiversity. This is an important and delightful part of the overall project and a generous act of consideration to the surrounding neighbours.

Although hemmed in by the neighbouring buildings, the house manages to feel both light and open. Windows and doors frame key views and there is careful dissolution of solid boundaries between indoors and out, as the living spaces within flow freely to terraces, decks, courtyards and play spaces.

At every turn, the many textures, colours and materials contribute to a vibrant and playful mix: modern and bold but by no means minimalist. It is easy to imagine a party round the pool, reminiscent of Neutra’s iconic Palm Spring house.

The jury thought this a successful collaboration between the architect and client and a wonderful house for living in - delightful and practical, with a robust quality that will only continue to improve with age.

Internal area 430.00 m2

Contractor The Magnificent Works Co

Structural Engineers Ian Wright Associates

Environmental / M&E Engineers Nu Planet Sustainable Solutions

Planning Dowsett Mayhew

Landscape Architects nd:studio

Lighting Design Light Bureau

Project Management Baobab Construction

Party Wall Surveyor Bowden Property Consulting

Structural Engineer Ian Wright Associates Ltd

Drainage Consultant Hodel

Pool Specialist Guncast

CDM Administrator Goddard Consulting

© French-Tye
© Jim Stephenson
© French-Tye
© French-Tye
© French-Tye
© French-Tye
© Jim Stephenson
© Jim Stephenson
© Turner Works
© Turner Works
© Turner Works
© Turner Works
© Turner Works
© Turner Works
keyboard_arrow_up To top